Het VVG-recept: feestend hogerop (bron DVHN)

Het was bepaald geen gemakkelijk jaar voor de spelersgroep van VVG en ook zeker niet voor trainer Gert Haak. Maar de Stad-Groninger vriendenclub stoomde, ondanks veel ellende, gewoon door naar de eerste klasse. Het recept: feest en lol.

Het is een weg omhoog die eerder werd vertoond door clubs als PKC’83 en DIO Groningen, en die het Emmer WKE’16 momenteel ambieert: van de kelder van het amateurvoetbal naar de top. In 2009 speelde VV Groningen, zoals VVG officieel heet, nog in de zesde klasse.

Tegen alle verwachtingen in

Maar heel gelijkmatig én snel werkte de stadsclub zich op. Tegen alle verwachtingen in werd VVG vorig seizoen als promovendus kampioen in de tweede klasse. En dus speelt Haak met zijn mannen tegenwoordig tegen ploegen als Drachtster Boys, PKC’83 en Oranje Nassau. En dat met een puur vriendenteam.,,Wij betalen niet en sponsors ook niet.” Haak vertelt het, aan zijn eigen keukentafel, vol overtuiging. ,,Echt. We zoeken wél heel secuur. Dat wel.”

Het is meteen de sleutel tot het succes, denkt Haak, die dit seizoen voor het vijfde jaar trainer is van VVG.

,,We zoeken stadse voetballers die ook buiten het veld al veel met elkaar omgaan. Jongens die elkaar kennen van het werk, school, het stappen in de stad. En die daarnaast ook gewoon goed willen presteren. Wij regelen dat er van alles wordt georganiseerd. Laatst hadden we een erotische bingo en even later een strandfeest in de kantine, met palmen en zand, alles erop en eraan. En dat werkt blijkbaar, want we hebben echt een mooi team.”

VVG-recept

Het VVG-recept werd een paar jaar terug geschreven door Robert Bollegraaf, tegenwoordig voorzitter van de club, en zijn kompanen Jhonny Meter, Karim Al Hanachi en Tim Rosema. Dat kwartet vroeg Haak trainer te worden.

,,Ik kende ze nog van vroeger, heb met Tim en Jhonny gespeeld. Het idee was om van de club op termijn een tweedeklasser te maken. Nou, dat is gelukt, haha.” Spelers als Danny Harms, Gill Göbel, Martin Kamstra, Erik Lourens, Wesley Walstra en Tim van der Molen sloten zich aan.

Wie het afgelopen VVG-jaar ‘roerig’ noemt, maakt een understatement. De ploeg van Haak stond allereerst, een dik jaar geleden, op de drempel van een stunt van jewelste.

De halve finale van de noordelijke districtsbeker verschafte een ticket voor de voorronden van de landelijke beker. Daarin werd derdedivisionist OJC Rosmalen uiteindelijk het eindstation.

Brand

Na het bekeravontuur verging het VVG in de tweede klasse prima op het veld, maar minder op de terreinen ernaast. De brand die de kantine van VVG op sportpark Het Noorden verwoestte, was de inleiding voor veel groter leed.

Want op weg naar de benefietavond die vanwege de kantineschade werd gehouden, verongelukte Daniël Postema, begin november vorig jaar. De topspits die nooit het eerste elftal van FC Groningen haalde, maar op alle amateurvelden zijn gram haalde.

Haak kende niet alleen Daniël goed, maar ook degene die bijna een jaar geleden, waarschijnlijk met een ondoordachte actie in het spelersbusje, zijn dood veroorzaakte.

En dus vindt Haak het moeilijk om erover te praten. ,,Zoals we het er allemaal nog moeilijk mee hebben. Daniël was ook zo’n jongen die hier heel goed had gepast. Wat was het mooi geweest als hij en zijn stiefbroer Freddy de Grooth samen bij VVG hadden gevoetbald.

Bijna iedereen hier kende hem, iedereen was en is er nog kapot van. Ik denk ook zeker dat we vorig seizoen, misschien onbewust, wel degelijk een stapje extra hebben gedaan voor Daniël.”

In de eerste klasse wacht VVG nog op de eerste winst. ,,Al vind ik dat we eigenlijk al zes punten hadden moeten hebben”, zegt Haak.

,,Qua voetbal doen we echt niet voor veel ploegen onder. Maar laten we eerst maar eens winnen. En dan ben ik aan het eind van het seizoen dik tevreden als we ons hebben gehandhaafd.”

Bron: Dagblad van het Noorden 06-10-2017